توضیحات

معرفی روغن سیلیکون

روغن های سیلیکونی، پلی‌سیلوکسان‌های خطی (دو بعدی) هستند. برای درک بهتر این جمله بهتر است که در مورد پلی‌سیلوکسان‌های سه بعدی یا همان لاستیک سیلیکونی مطالعه بفرمایید.

ساختار

– با قرار گرفتن گروه‌های گوناگون بر روی استخوان‌بندی (Backbone) زنجیر پلیمر، این روغن‌ها ویژگی‌های گوناگونی می‌توانند داشته باشند.

گروه‌های رایج عبارتند از: متیل، فنیل و هیدروژن.

دایمتیکون

عنوان دیگری که برای روغن سیلیکون و به ویژه در مواد دارویی و بهداشتی استفاده می‌شود، دایمتیکون است.

این نام ترکیبی از « دای متیل» و «سیلیکون» است که به نحوی به ساختار این ماده اشاره دارد.

ساختار دایمتیکون یا روغن سیلیکون

دایمتیکون کراس پلیمر از خانواده همین دسته است. البته در یک نگاه کلی‌تر جزو ژل‌های سیلیکونی به حساب می‌آیند.

کاربرد

کاربردهای گوناگونی دارند. مثلا میتوانند ماده اولیه تولید لاستیک سیلیکونی باشند.

استفاده از آن‌ها در دستمال کاغذی‌ به عنوان نرم‌کننده باعث ایجاد حس خوب به هنگام لمس و حفظ سفیدی دستمال می‌شود.

در کاربردی عمومی، به عنوان روغن برای تردمیل استفاده می‌شوند.

در کل، کاربردهای آرایشی، بهداشتی و صنعتی دارند.

کاربرد روغن سیلیکون

بسته به کاربرد و صنعت مورد استفاده ویسکوزیته و گرید روغنی که باید استفاده شود تغییر می‌کند.

ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی

به لحاظ ویژگی‌های فیزیکی ، می‌توانند گرانروی های بسیار پایین تا بسیار بالا داشته باشند ( بسته به فرمولاسیون ).

و این گرانروی را در بازه‌های دمایی وسیعی حفظ کنند.

به طور معمول برای دسته‌بندی روغن‌های سیلیکونی، ویسکوزیته آن‌ها را ذکر می‌کنند.

به عنوان مثال روغن سیلیکون با ویسکوزیته cSt. 350 cSt واحد ویسکوزیته است که « سانتی استوک » خوانده می‌شود.

برای درک بهتر این واحد در جدول زیر ویسکوزیته حدودی برخی از سیال‌های معروف را آورده شده است.

مقایسه ویسکوزیته مواد مختلف جهت درک بهتر ویسکوزیته روغن سیلیکون

 

برای دریک بهتر گرانروی(ویسکوزیته) ، ویدیوی زیر را تماشا کنید. این ویدیو مربوط به گرانروی روغن سیلیکون با ویسکوزیته ۳۵۰cSt می‌شود.

 

روغن‌های سیلیکونی یک سری ویژگی‌های عمومی دارند که هر کدام از آن‌ها را می‌توان با تغییر در فرمولاسیون روغن، کم یا زیاد کرد.

پایداری حرارتی

پایداری حرارتی عالی و در حد تحمل تا ۲۰۰ درجه سلسیوس دارند. به طوری که اگر روغن سیلیکون با گروه‌های جانبی متیل را در معرض هوا حرارت بدهیم، تقریبا تا دما ۱۵۰ درجه سلسیوس بدون تغییر باقی می‌ماند.

در مقابل می‌توان روغن سیلیکونی را تا دمای ۶۵- سلسیوس مقاوم کرد به طوری که خواص سیالیت خود را حفظ کند.

پایداری ویسکوزیته

همانطور که می‌دانید، ویسکوزیته مواد به شدت به دما وابسته است و این محدوده استفاده آن‌ها را محدود می‌کند.

با تغییر در ساختار روغن‌های سیلیکون می‌توان این تغییرات را تا حد خوبی کنترل کرد.

رسانایی حرارتی

رسانایی حرارتی روغن های سیلیکونی با گروه‌های جانبی متیل از حلال‌های آلی رایج کمتر است. البته با افزایش ویسکوزیته، این پارامتر نیز افزایش خواهد یافت

پایداری شیمیایی

روغن سیلیکون بی اثر است و با دیگر ترکیب‌های واکنش نمی‌دهد. تا حدی که در دمای محیط، در برابر محلول ۱۰ درصد از یک باز یا محلول ۳۰ درصد از یک اسید بدون تغییر باقی می‌ماند.

البته در دماهای بالا، مقدار بسیار کمی از اسید می‌تواند منجر به ژله‌ای شدن و افزایش ویسکوزیته آن شود.

روغن سیلیکون در تماس با آلومینیوم، فولاد ضد زنگ و بیشتر فلزها بدون تغییر باقی می‌ماند. هرچند که فلزی مانند سرب می‌تواند منجر به ژله‌ای شدن آن شود.

خوردگی فلزها

به طور کلی هیچ اثر نامطلوبی روی فلزها و دیگر مواد ندارد.

هرچند که، در دماهای بالا به علت خروج مواد نرم کننده از لاستیک‌ها و پلاستیک‌ها ممکن است موجب کاهش حجم و وزن آن‌ها شود.

توجه به این نکته در جاییکه روغن سیلیکون با واشرهای لاستیکی در تماس است اهمیت دارد.

همچنین به علت پایین بودن کشش سطحی، روی سطح راحت پخش می‌شوند ( به اصطلاح wetting خوبی دارند) .

این ویژگی باعث می‌شود در کاربردهایی مثل پوشش‌دهی سطح کاربرد داشته باشند.

 

برای تهیه گریدها و ویسکوزیته های گوناگون از روغن سیلیکون و یا دایمتیکون به صورت خرده و عمده با گروه شیمی تماس بگیرید.

نقد و بررسی‌ها

هنوز بررسی‌ای ثبت نشده است.


اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “روغن سیلیکون ویسکوزیته ۱۰۰، ۳۵۰ و ۱۰۰۰cSt”