چرا سیلیکون؟ بخش یازدهم-قسمت اول
این قسمت: امولشن یا امولسیون
مدت مطالعه: ۷ دقیقه
مقدمه
در این قسمت در مورد یکی از سیالهای سیلیکونی که اتفاقا در کشور ما هم پرکاربرده صحبت میکنیم.
مثل همیشه ابتدا واژهپردازی. «Emulsion» یک واژه اصالتا فرانسویه که از «emulgere» مشتق شده که به معنی دوشیدن شیر است! حالا اینکه اصلا ربطی به معنی امروز داره یا نه رو در ادامه متوجه میشیم.
تعریف
در اصطلاح علمی به مخلوط دو مایع امتزاجناپذیر که ذرات یکی در دیگری پخش شده اند امولسیون میگویند.
خب این یعنی چه؟ دو مایع امتزاج ناپذیر رو آب و روغن فرض میکنیم. حالا اگه کمی روغن رو داخل آب بریزیم و هم بزنیم( یا به عبارت دیگه، آب روغن قاطی کنیم ! ) چه اتفاقی میفته؟
ذرههای روغن داخل آب پخش میشن. به این مخلوط میگن امولسیون(شکل پایین صفحه).
خب چند تا مثال از امولسیونهای معروف روزمره: شیری که مینوشیم ، بستنی، سس مایونز و رنگ !
خب حالا سوال احتمالا اینه که تو مثال روغن و آب، اگه چند دقیقه به مخلوط مهلت بدیم چی میشه؟ ذرات روغن میان روی سطح آب یک سطح پیوسته از روغن رو تشکیل میدن. یعنی روغن از آب جدا میشه.
پس چطور داخل این مثالهایی که زدیم یک مخلوط یک دست میبینیم؟
پایدارکننده
جواب اینه : امولسیونکنندهها (Emulsifiers). همونطور که از اسمشون معلومه، موادی هستند که باعث میشن ذرات اون مایع که پراکنده اند ( در اینجا روغن) داخل مایع اول پایدار بمونن و جدا نشن.
مثلا از تخم مرغ به عنوان امولسیونکننده در ساخت سس مایونز استفاده میشه.
یا مثلا صابون، چربی که به دست چسبیده رو داخل آب حل میکنه و باعث میشه چربی از روی دست پاک بشه.
به امولسیونکننده، سورفکتانت (Surfactant) یا فعال سطحی هم گفته میشه.
این که امولسیونکنندهها چطور این کار رو میکنن رو اینجا توضیح نمیدم. مسئله سادهای هست و با جستجو پیدا میشه.
تقسیمبندی
مسئله آخری که میخوام ذکر کنم و خوبه در مورد امولسیونها بدونیم تقسیمبندی اون هاست. این که ذرات پخششونده کدوم اند و بستر کدومه اساس دستهبندیه .
یا روغن در آب پخش شده که میشه o/w (Oil in Water) که مثالش رو بالا زدیم، مثلا سس مایونز.
یا آب در روغن پخش شده که میشه w/o. مثالش هم لوسیونها، کرِم صورت و … است.
این مقدمه کوتاه و لازم برای ادامه صحبت در مورد امولسیونهای سیلیکونی بود.
پ.ن : خودم هم موافقم که «دوشیدن شیر» ربط زیادی به امولسیون نداشت !
برای تهیه انواع رزین سیلیکونی و گرفتن مشاوره با گروه شیمی تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید